Blog· Uvjeti· 3 min čitanja
Priključak struje bez građevinske dozvole i legalizacija
Priključak struje ili vode bez građevinske dozvole? HEP traži dokaz legalnosti zgrade, a rješenje o izvedenom stanju je taj dokaz. Što vrijedi i koliko košta.
Priključak struje bez građevinske dozvole jedno je od najčešćih pitanja vlasnika nelegaliziranih kuća, osobito vikendica i nedovršenih kuća koje su godinama bez mreže. Kratak odgovor: distributer traži dokaz da je zgrada legalna, a za kuću bez dozvole taj dokaz je rješenje o izvedenom stanju.
Ukratko
- HEP ODS za zgradu koja nije priključena traži dokaz o vlasništvu i legalnosti (obrazac PM-1.2.1.).
- Rješenje o izvedenom stanju dokaz je legalnosti: završena zgrada s rješenjem smatra se zgradom s građevinskom i uporabnom dozvolom (čl. 33. Zakona).
- I nezavršena zgrada s rješenjem smije se priključiti (čl. 34. st. 3.).
- Predani zahtjev za legalizaciju nije isto što i rješenje.
- Za vodu uvjete postavlja lokalni isporučitelj vodnih usluga.
Što distributer traži
U zahtjevu za izdavanje elektroenergetske suglasnosti (HEP ODS, obrazac PM-1.2.1.) među obveznim prilozima stoji "dokaz o vlasništvu i legalnosti postojeće građevine (ako građevina nije priključena na mrežu)". HEP Plin za postojeće građevine izrijekom navodi koji dokumenti to mogu biti:
| Dokaz legalnosti | Kome odgovara |
|---|---|
| Građevinska ili uporabna dozvola | kući građenoj po dozvoli |
| Rješenje o izvedenom stanju | legaliziranoj kući |
| Potvrda izvedenog stanja, rješenje o obnovi | posebnim slučajevima |
| Potvrda o izgrađenosti prije 1968. | staroj kući, vidi kuća prije 1968. |
Kuća koja nema ništa od toga ne može priložiti dokaz, pa zahtjev za novi priključak zapinje na papirima, a ne na tehnici.
Što legalizacija mijenja
Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (čl. 33.) propisuje da se završena zgrada za koju je doneseno rješenje o izvedenom stanju smatra zgradom s građevinskom i uporabnom dozvolom te da se smije priključiti "na komunalne vodne građevine, elektroenergetsku mrežu i drugu infrastrukturu". Razliku između ta dva dokumenta objasnili smo u članku o uporabnoj dozvoli i rješenju o izvedenom stanju.
Isto vrijedi za kuću bez fasade ili s nedovršenim katom: čl. 34. st. 3. dopušta priključenje i nezavršenoj zgradi s rješenjem. Kako se ona zatim dovršava, opisano je u članku o legalizaciji nedovršene kuće.
Sam predani zahtjev nije dovoljan. Zakon pravo na priključenje veže uz doneseno rješenje, a rješenje se donosi tek kad je plaćena naknada ili prvi obrok (čl. 18.).
Provjerite može li se vaša kuća legalizirati →
Koliko košta put do priključka
Naknada po Uredbi NN 84/2026 računa se iz obujma zgrade. Za prizemnicu od 100 m2 (oko 280 m3 uz visinu etaže 2,8 m) stambene namjene izračun našeg kalkulatora daje:
| Položaj | Naknada | Uz popust od 25 % |
|---|---|---|
| Unutar građevinskog područja | 336,00 € | 252,00 € |
| Izvan građevinskog područja | 1.008,00 € | 756,00 € |
Iznos izvan građevinskog područja veći je od 500,00 eura, pa se može platiti i obročno: prvi obrok 300,00 eura, ostatak u sedam mjesečnih obroka. Uz naknadu plaćate geodeta i arhitekta po tržišnim cijenama, a sam priključak naplaćuje distributer prema svojem cjeniku.
Izračunajte naknadu za svoju kuću →
Voda i odvodnja
Priključak na vodovod i kanalizaciju odobrava javni isporučitelj vodnih usluga u vašoj općini ili gradu, prema svojim općim uvjetima. Zakon i za njega priključenje veže uz rješenje o izvedenom stanju, a koji dokaz isporučitelj točno traži, pitajte ga prije nego što naručite projekt priključka.
Prvi korak
Provjerite ispunjava li kuća osnovne uvjete: izgrađena do 21. lipnja 2011. i vidljiva na ortofoto snimci. Ako ispunjava, rješenje o izvedenom stanju rješava priključak, a usput i upis u katastar te kredit.
Ovaj članak je informativan i ne predstavlja pravni ni financijski savjet. Pravila priključenja prenosimo prema obrascu HEP ODS-a PM-1.2.1. i stranici HEP Plina o dokumentaciji za priključenje, a pravne posljedice rješenja prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (pročišćeni tekst, NN 48/2026). Konačne uvjete priključenja određuje operator mreže, odnosno isporučitelj vodnih usluga.